13 Ocak 2011 Perşembe

DIŞARDA HİÇBİR RENK YOK. DÜNYAMIZI BEYNİMİZ RENKLENDİRİYOR.


John Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden araştırmacı Jeremy Nathans, gözdeki hücrelerin renkleri oluşturmadığını şöyle belirtir:

Bir koni hücresinin tek yapabildiği, ışığı yakalayıp onun yoğunluğu hakkında bilgi vermektir. Renk hakkında size hiçbir şey söylemez.

Koni hücreleri algıladıkları bu renk bilgilerini, sahip oldukları pigmentler sayesinde elektrik sinyallerine dönüştürürler. Bu hücrelere bağlı olan sinir hücreleri de elektrik sinyallerini beyindeki özel bir bölgeye iletirler. İşte hayatımız boyunca gördüğümüz rengarenk dünyamızın oluştuğu yer beyindeki bu özel bölgedir.

KISACA ÖZETLEMEK GEREKİRSE;

└► IŞIK GÖZE ULAŞTIĞINDA KONİ HÜCRELERİ BUNLARI ALGILAR
└► KONİ HÜCRELERİ IŞIĞIN YOĞUNLUĞUNU SAHİP OLDUKLARI PİGMENTLERLE ÖLÇER
└► KONİ HÜCRELERİNİN GÖNDERDİĞİ ELEKTRİKTEN BEYİN BU ELEKTRİK SİNYALİYLE KENDİ HAFIZASINDA BULUNAN RENK KARTELASINA UYGUN RENGİ SEÇER VE DÜNYAYI RENKLENDİRİR.

Burada durup düşünmek lazım. Beynimiz çok düşük elektrik sinyallerini renge, şekle, sese, tada, kokuya çeviriyor.

Sonsuz ses, koku, dokunma, tad alma, görme elektriğini anlayan bir beyne sahibiz.

Çok küçük farklarla gelen elektrik akımlarını keman sesi veya araba görüntüsüne çeviriyor beynimiz ki kendi içinde o görüntünün milyon detayını elektrik sinyallerinden algılıyoruz.

--
Böylece sana emrimizden bir ruh vahyettik. Sen, kitap nedir, iman nedir bilmiyordun. Ancak Biz onu bir nur kıldık; onunla kullarımızdan dilediklerimizi hidayete erdiririz. Şüphesiz sen, dosdoğru olan bir yola yöneltip-iletiyorsun. (Şura Suresi, 52)