15 Ocak 2011 Cumartesi

DÜNYAMIZ KAÇ MİLİVOLT?


BİRKAÇ ON MİLİVOLT’LA OLUŞAN DÜNYAMIZ

Nöronların arasında taşınan sinyallere ait voltaj genel olarak küçüktür (birkaç on milivolt) ve bu sinyaller saniyede 100 metre hızla hareket ederler. Belirgin olarak nöronlar her beş mili saniyede (bir saniyenin binde biri) bir, sinyal üretmek üzere yeniden harekete geçebilirler.

ARABA, OTOBÜS, ÇİÇEK, BÖCEK, SEVGİLİMİZ, ANNEMİZ… HEPSİNİN BEYNİMİZDEKİ KARŞILIKLARI BİRKAÇ ON MİLİVOLTUN MİLYONDA BİR FARKLILIKLARI..

MİLYONDA BİR FARKLILIKLA GELEN İKİ SİNYALDEN BİRİNİ BEYNİMİZ ANNEMİZ OLARAK DİĞERİNİ HALI OLARAK GÖSTERİYOR VE HİÇ ŞAŞIRMIYOR!

Susan Greenfield İnsan ve Beynimiz adlı kitabında bu olağanüstü duruma şöyle dikkat çekmiştir:

“Görsel kortekse gelen elektrik sinyalleri görme olarak algılanırken, beynin somatik-duyusal korteks ya da işitme korteksi gibi farklı bir bölümüne gelen tamamen aynı türden elektrik sinyallerinin neden dokunma ve duyma olarak algılandığı, beynin bir diğer şaşırtıcı ve gizemli yönüdür.”

Greenfield'in "gizemli" olarak ifade ettiği gerçek, aslında son derece açıktır: Duyu organlarımızın işleyişi, bedenimizin tüm diğer fonksiyonları gibi kusursuz bir yaratılışla var edilmiştir. Yüce Rabbimiz aynı kara topraktan birbirinden çok farklı renklerde, tatlarda, kokularda bitkiler, meyveler çıkardığı gibi, birbiriyle aynı elektrik sinyallerinin beynimizde birbirinden tamamen farklı şekillerde algılanmasını sağlamaktadır. Bu sayede dış dünyadaki renkleri, kokuları, tatları kusursuz şekilde hissedebilmekteyiz.

---

Gerçek şu ki size Rabbinizden basiretler gelmiştir. Kim basiretle-görürse kendi lehine, kim de kör olursa (görmek istemezse) kendi aleyhinedir... (En'am Suresi, 104)
-