22 Ocak 2011 Cumartesi

ZAMAN HEP AYNI MIDIR ? SİZ MI O MU SİZE AYAK UYDURUR ?


Yüzyıllar boyunca pek çok insan zamanın değişmez olduğunu düşündü. Hatta zamanı mekandan ayrı varolan soyut değişmez bir gerçek olarak algıladı. Newton fiziğine göre de mekandan bağımsız kendi kendine akıp giden bir zaman anlayışı vardı. Ancak bütün bunların yanlış varsayımlar olduğu ortaya çıktı. Yapılan hesaplamalar gösterdi ki: SABİT BİR HIZDA HAREKET EDEN CİSİMLERDE ZAMAN GENİŞLİYOR. 

Bu gerçek karşısında matematiksel mantık ve mantıksal atomculuk alanlarında çığır açan ünlü bilim insanı Bertrand Russell şu değerlendirmeleri yapmıştır: “Bu tür olguların ancak bir tek açıklama yolu vardır, bu da saatlerin hareketle etkilendiklerini kabul etmektir. BEN BUNUN ÇOK DAHA DUYARLI SAATLERİN YAPIMIYLA ÖNLENECEK BİRŞEY OLDUĞUNU KASTETMİYORUM, çok daha temel bazı şeyler söylemek istiyorum. Diyorum ki, eğer iki olay arasında bir saatlik bir sürenin geçtiğini söylerseniz, eğer bu öneriniz ideal doğruluktaki kronometrelere ve en ideal dikkat gösterilerek yapılan ölçümlere dayanıyorsa, size göre rölatif olarak hareket eden, aynı dakiklikteki bir başka kişi, bu sürenin bir saatten fazla ya da eksik olduğunu söyleyebilir. BİRİNİN YANLIŞ, ÖTEKİNİN DOĞRU OLDUĞUNU İLERİ SÜREMEZSİNİZ; nasıl ki, biri Greenwich zamanını gösteren, öteki Newyork zamanını gösteren saat kullandığında, birine doğru, ötekine yanlış diyemezsek..”

Aynı türden iki saatimiz olsun. Bu iki saatin normal şartlarda aynı hızlarda çalışmasını bekleriz. Ancak saatlerden birini, hareketli bir cisme koyduğunuzda bu iki saat farklı şekilde çalışır. HAREKET EDEN CİSİMDE ZAMAN GENİŞLEMESİ DENİLEN BİR MUCİZE YAŞANIR. Bu cisimdeki saat yavaşlar. Bu şaşırtıcı gerçek deneylerle de ispatlanmıştır. Bu da zamanın mutlak ve değişmez olmadığının çok ilginç bir delilidir.

----
“Dedi ki: "Yıl sayısı olarak yeryüzünde ne kadar kaldınız?" Dediler ki: "Bir gün ya da bir günün birazı kadar kaldık, sayanlara sor." Dedi ki: "Yalnızca az (bir zaman) kaldınız, gerçekten bir bilseydiniz," ( Mümi'nun Suresi, 112-114 ) 
_____________________